Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach (2011)
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Pierwsze 3 części serii to wspaniałe, epickie opowieści o piratach, zapraszające do przygody, z dreszczykiem grozy i tajemnicy, nasycone fantastyką i efektami specjalnymi. Nie ma co ukrywać, że w porównaniu do poprzedników to jedynie dobry film przygodowy z elementami fantastyki. Trochę na pewno czkawką odbiła się twórcom konieczność znacznego obniżenia budżetu w porównaniu do "Piratów z Karaibów: Na krańcu świata" (o ponad 100 mln $), a przez co też brak Keiry Knightley i Orlando Blooma oraz - być może największa strata - reżysera Gore'a Verbinskiego, którego zastąpił Rob Marshall, nie słynący raczej z kina przygodowego ("Nine - Dziewięć", "Wyznania Gejszy", "Chicago"). Zachwiane zostały znakomite proporcje między humorem, akcją i przygodą, które wyróżniały części zobrazowane przez Verbinsky'ego. Spojrzenie na tą część jest jednak przez porównanie z wcześniejszymi bardzo spaczone, ponieważ poprzednie opowieści za bardzo nas rozpieściły efektami specjalnymi i rozbujały nasze wymagania intensywnością akcji. Co byśmy jednak powiedzieli, gdyby zatrzeć w naszej pamięci tamte obrazy?
Mimo wszystko każdy, kto skreśli ten film jeszcze przed jego obejrzeniem zrobi błąd. Straci na pewno możliwość spojrzenia na - jak zwykle - znakomitą grę Johnny'ego Depp'a (choć mam wrażenie, że ciut słabszą niż w poprzednich częściach), straci możliwość spojrzenia na piękno pokazanych krajobrazów (zdjęcia krecono m.in. na Hawajach i w Portoryko) i dbałość o najdrobniejsze elementy charakteryzacji aktorów. To dobry film, który warto obejrzeć, ponieważ przez ponad 2 godz. trwania daje dobrą rozrywkę całej rodzinie i nie męczy, nie sprawia wrażenia rozwlekłości, jak to czasem bywa przy długich filmach. Sądzę, że twórcy "Piratów" pójdą po rozum do głowy i zobaczymy kolejne przygody Jacka Sparrowa (nie mam wątpliwości,że będą kręcone), które będą jednymi z najlepszych w cyklu
Moja ocena:7/10
Link do filmu:
Waga 0,7 GB: http://mhteam.eu/filmy_lektor_pl-185..._pl-77236.html
Waga 4GB [Lektor PL]: http://mhteam.eu/filmy.high.quality.....pl-48361.html