A więc nastąpił ten dzień, nie według wcześniejszych spekulacji w 2010 ale już 10.05.2009r zainstalowałem u siebie Windowsa 7 w wersji Release Candidate pobranego ze strony Microsoftu...
Wybrałem wersję 32-bitową ze względu na lepszą dostępność tego typu aplikacji oraz mniejszy rozmiar pliku ISO. Rozmiar 2.35 GB więc poszło szybko.
Pierwszą rzeczą która mnie niemile zaskoczyła podczas instalacji był brak obsługi dla dysków w formacie exFAT które były obsługiwane już przez Vistę SP1 a ostatnio także przez XP o dodaniu jednej poprawki do systemu.
Instalator praktycznie taki sam jak w Viście, czas instalacji porównywalny. Znowu brakuje bardziej rozbudowanych opcji zmiany rozmiaru i tworzenia partycji.
Instalacja i pierwsza automatyczna konfiguracja przebiegła bez problemu i moim oczom ukazał się pulpit. Tapeta była niezbyt "wyjściowa" więc postanowiłem ją zmienić i tutaj użytkownik XP przeżyje szok. Opcje konfiguracji wyglądu jest dużo ale poukładane są w sposób nielogiczny. Zmieniając tapetę zastanawiasz się czemu właśnie zmieniłeś czcionkę.
Gadżety na bocznym pasku są znane już z Visty tylko że w najnowszym systemie... nie ma bocznego paska. Elementy można dowolnie przesuwać po pulpicie bez obawy o zasłanianie skrótów do ulubionych gier.
Kolejnym zaskoczeniem jest pole z prawej strony przycisku start, o ile samo menu zostało bez zmian to ikony gdzie zwykle był Internet Explorer, Windows Media Player i "Pokaż Pulpit" przeżyły istną rewolucję, ikony poznikały za to pojawiły się nowe o innym wyglądzie i funkcjach. Przycisk "Pokaż Pulpit" powędrował teraz na prawy dolny róg ekranu. Ciekawe jest to że jeśli najedziemy na to pole myszką to pokaże nam się to co dzieje się aktualnie na pulpicie.
Tyle o wyglądzie przejdę więc do walorów użytkowych systemu.
Po instalacji chciałem zainstalować sterowniki do płyty głównej, karty graficznej, drukarki oraz procesora. Rozczarowałem się gdyż nie pasowały żadne sterowniki a update wzbogacił mnie tylko o sterowniki 185.85 od nVidii.
Po niezbyt długiej instalacji sterowników przystąpiłem do instalacji programów. Tutaj było już lepiej. Cała masa programów pobieranych pod XP działała bez zarzutu, czasami trzeba było pobrać nowsze wersje ale np. napędy wirtualne są udręką.
Odnosząc się do wymagań systemowych podanych przez Microsoft:
Procesor może byś tutaj trochę za słaby do wygodnej pracy polecałbym minimum 2.4 GHzProcesor 1 GHz (32- lub 64-bit)
1 GB pamięci RAM (32-bit) lub 2 GB pamięci RAM (64-bit)
16 GB wolnego miejsca na dysku (32-bit) lub 20 GB wolnego miejsca na dysku (64-bit)
GPU z obsługą DirectX 9 ze sterownikiem WDDM 1.0 lub nowszym.
Zużycie pamięci RAM bez specjalnego oszczędzania komputera to około 700 MB.
16 GB wolnego miejsca spokojnie starczy z zapasem. Moja partycja 50 GB po zainstalowaniu Windowsa 7 w wersji Ultimate i wielu programów zmniejszyła się tylko o 10 GB.
Sterowniki WDDM są tutaj potrzebne nawet do uruchomienia wygaszacza ekranu.
Miłym dodatkiem jest możliwość pobrania nieoficjalnego spolszczenia wykonanego przez internautę o pseudonimie sCooBy. Spolszczenie jest wykonane naprawdę na wysokim poziomie, trafiają się oczywiście braku w niektórych zdaniach albo w bardziej zaawansowanych opcjach ale jak na robotę wykonaną przez osobę prywatną jestem pod wrażeniem.
Znalazłem też trochę czasu na testowanie gier.
Do testów posłużyły Battlefield 2 oraz Assassin's Creed.
Po testach "na oko" Battlefield 2 odnotował nieznaczną poprawę obrazu ale Assassin's wykorzystując DX10 był bezkonkurencyjny. Nastąpiła znacząca zmiana wydajności i jakości obrazu w porównaniu do DX9.
Czas na podsumowanie systemu które będzie dość krótkie:
- brak sterowników
- przyzwoita ilość programów na chwilę obecną
- mocno odmieniony wygląd
- dobra wydajność
- satysfakcja z testowania systemu który inni zobaczą dopiero pod koniec roku
Instalację i testy przeprowadziłem na:
Procesor: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2400 MHz (12 x 200) 4600+
RAM: 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
Karta graficzna: Palit NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Dysk twardy: Hitachi HDP725025GLA380 (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Płyta główna: ASRock K10N78FullHD-hSLI
Opis tworzony całkowicie przeze mnie, zabraniam rozpowszechniania go na wszelkiego rodzaju stronach internetowych bez mojej zgody!