Potrzebuję doradzić się w pewnej kwestii. Mianowicie planuję przesiąść się z desktopa na sprzęt mobilny (jakiś laptop). Mam jednak problem jak rozwiązać kwestię trzymania danych. Mam ok. 4 TB danych. Wiadomo, że w laptopie takiej pojemności nie znajdę. W grę wchodzi kilka rozwiązań:
1) dokupić kieszeń lub stację dokującą do dysków z danymi - rozwiązanie chyba najprostsze i najtańsze choć może niezbyt wygodne. Dyski są 2 (3TB i 1TB). Nie miałbym do nich stałego dostępu (choć też może stałego nie potrzebuję - tam są głównie filmy). Nie mógłbym korzystać z obu dysków naraz. Na plus na pewno będzie cena takiego rozwiązania.
2) kupić dysk zewnętrzny typu WD Elements Desktop - wtedy musiałbym przenieść dane na nowy dysk a koszt jakoś zrekompensowałbym sobie sprzedając stare dyski. Minus taki, że te dyski potrzebują dodatkowego zasilania (mówię o 3,5", są też 2,5" ale pojemność tylko do 3TB). Nie wiem też jak jest z żywotnością takiego rozwiązania skoro ciągle będę włączał i wyłączał zasilanie dysku.
3) kupić serwer NAS - najfajniejsze rozwiązanie ale najbardziej kosztowne. Minusem jest to, że serwery te działają pod Linuksem, który nie obsługuje formatu plików NTFS (przynajmniej w serwerach co zdążyłem już gdzieś wyczytać). Co za tym idzie, musiałbym mieć kolejny dysk żeby przenieść dane (chyba, że da się zrobić konwersję z NTFS na EXT4 bez utraty danych). Plusem serwera jest dostępność do niego z każdego urządzenia w domu no i spoza domu również a także jego oprogramowanie (np. do ściągania plików w tle).
Proszę o opinię w temacie. Może ktoś z Was miał podobny problem lub stosuje któreś z powyższych rozwiązań.