Wątek: Komputer Stacjonarny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
  1. #1 Komputer Stacjonarny 
    Ryb@
    Guest
    Witam.
    Planuje wymienić sobie komputer. Nie chce mi się składać, dlatego od razu chce kupić gotowca.
    Rozglądając się na allegro znalazłem coś takiego:
    Kod:
    http://allegro.pl/zalman-i7-3770k-16gb-2000gb-hd7970-oc-i2717414957.html
    Wart swoich pieniążków?
    Prosiłbym o konkrtetną opinię, lub podsunięcie jakiegoś innego sprzętu pod nos.
    Odpowiedz z cytatem  
     

  2. #2 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Only The Good Die Young

    Awatar Firewolf
    Dołączył
    Dec 2008
    Wiek
    44
    Posty
    914
    Podziękował/a
    266 razy
    188 podziękowań za 30 postów
    Siła reputacji
    64
    Ryb@ a do czego Ci taki sprzęt?Będziesz podkręcal?Wąskim gardłem na pewno jest dysk twardy przy takich parametrach.Obudowa ładna ale czy warto przepłacac jakies 300 zl za obudowę?
    Tak to sprzet bardzo dobry,silna maszyna,
    Ostatnio edytowane przez Firewolf ; 03-11-12 o 12:19


    Żyj tak żeby inni nie płakali przez Ciebie
    Odpowiedz z cytatem  
     

  3. #3 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Donator Level 2
    Dołączył
    Sep 2008
    Posty
    199
    Podziękował/a
    18 razy
    2 podziękowań za 1 Post
    Siła reputacji
    21
    Mam podobny sprzęt ale nie wykorzystuje go do gier. Rakieta, tak w skrócie mozna go opisać. Obawy mam jednak co do producenta np. grafiki. Oczywiście sugeruję się tylko swoim doświadczeniem i moich znajomych.
    Odpowiedz z cytatem  
     

  4. #4 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Donator
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    72
    Podziękował/a
    1,046 razy
    0 podziękowań za 0 postów
    Siła reputacji
    18
    Pracuję na analogicznym sprzęcie od ponad roku. Ta konfiguracja wystarczy na ładnych parę lat i jest to bardzo mocna maszyna. Nowa linia płyt Asusa z serii PV ma wiele fajnych rozwiązań, z parowaniem pamięci czy automatycznym (czytaj: bezpiecznym) autopodkręcaniem. Nowej generacji filtry, topowe i megastabilne zasilanie... Wyczyniałem już z nią różne cuda i chodzi bez zarzutu. Jest na prawdę warta swojej ceny.
    Co do obudowy - Warto, warto, jeszcze raz warto zainwestować w porządną obudowę. Nie tylko dla bajeranckiego wyglądu, ale aby odejść wreszcie od obrzydliwych, tanich brzęczących puszek, skręcanych na wkręty, bez porządnego chłodzenia i mocowania napędów.
    Poza tym dopiero grając docenisz potężny 20 cm przedni wiatrak i cichy wyciągacz z tyłu, które nigdy nie hałasują, docenisz niewibrujące napędy w szybko zapinanych mocowaniach, docenisz mnogość przewodów w schludnych koszulkach i wiele miejsca gwarantującego odpowiednie i ciche chłodzenie. Mnie było stać na taki sprzęt i nie cyrtoliłem się z jakimiś pozornymi oszczędnościami. Teraz od 350-ciu dni codziennie jestem z tego zadowolony.

    Nie wiem, co @Firewolf miał na myśli mówiąc o wąskim gardle HDD - płyta obsługuje dyski do ATA-133 i taka rakieta HDD jest w zestawie. Do typowego używania aż zanadto wystarczy. A w przyszłości łatwo przepiąć główny dysk jako magazyn, a sam system przerzucić na szybki SSD 120 GB.

    BTW. Taka ilość RAM-u przyda się dopiero w systemie 64-bitowym. W 32-bitowych nie wykorzystasz tej pamięci, tylko maks. 3,2 GB . No i polecam wydzielić partycję typu 150 GB na system z tego olbrzyma. Będzie sprawniej działał.
    Ostatnio edytowane przez Vipcioo ; 03-11-12 o 20:13
    Odpowiedz z cytatem  
     

  5. #5 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Only The Good Die Young

    Awatar Firewolf
    Dołączył
    Dec 2008
    Wiek
    44
    Posty
    914
    Podziękował/a
    266 razy
    188 podziękowań za 30 postów
    Siła reputacji
    64
    W technologi HDD zrobiono juz wszystko i szybszy nie bedzie.Przy tak mocnej maszynie i dobrej płycie głownej tutaj HDD wypada najsłabiej i bedzie ograniczał reszte podzespoły.Tak jest i tego nikt nie zmieni.Maszyna mocna ale bedzie ograniczana przez HDD.A rozwiazanie z SSD na system popieram w całości.Tak wiec Vipcioo chciał nie chciał wąskim gardłem jest tutaj HDD i tylko to miałem namyśli co napisałem
    Oczywiście nie ujmuje to całości maszynieAle jak dal mnie pozostał by niesmaczek,ze nie moge wykorzystać w 100% maszyny
    Ale warto oczywiscie zainwestowac a w pozniejszym czasie wymienic na SSD


    Żyj tak żeby inni nie płakali przez Ciebie
    Odpowiedz z cytatem  
     

  6. #6 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Ryb@
    Guest
    czyli ta maszynka będzie warta swoich pieniązków?
    Chociażby każda gra-nowa, którą chciałbym przetestować poszłaby mi bez obaw, tak? - i to w przez najbliższy rok, półtora?
    Każdy program, którego używam do pracy, nie powinien mieć "większych" opóźnień?
    Spędzam przy kompie 17h dziennie - wliczając czas pracy, to też po powrocie do domu, chciałbym się nie denerwować na swoją kochaną magiczną maszynkę..
    Powiem tak. Nie chodzi mi o pieniądzę. Stać mnie i dlatego chce kupić coś, co posłuzy mi co najmniej przez 5-6 lat i z czego przez ten okres będę zadowolony.
    Jedynie co mnie gryzie.. to nie bardzo rozumiem o co Wam chodzi z tym HDD? Tzn, że lepiej taki komp zamówić z mniejszym dyskiem, bo inaczej będzie zamulał, czy co?
    Odpowiedz z cytatem  
     

  7. #7 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Only The Good Die Young

    Awatar Firewolf
    Dołączył
    Dec 2008
    Wiek
    44
    Posty
    914
    Podziękował/a
    266 razy
    188 podziękowań za 30 postów
    Siła reputacji
    64
    Tzn.,że ja osobiście był dokupil Mniejszy dysk SSD - na system a HDD miec na dane wszystkieNie masz co się gryżć Generalnie jest gitaraNaprawdę warto a to czy on Ci starczy na 5-6 lat to wiesz...Wymagania gier rosna w zastraszajacym tempie ,więc nie wiem czy karta graficzna w ogóle pociagnie tyle lat Ale nie masz o co się martwic bedziesz miał bardzo duży komfort uzytkowania i swobody działania


    Żyj tak żeby inni nie płakali przez Ciebie
    Odpowiedz z cytatem  
     

  8. #8 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Donator
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    72
    Podziękował/a
    1,046 razy
    0 podziękowań za 0 postów
    Siła reputacji
    18
    @Firewolf - tak patrząc to się zgodzę, ale dla wielu to i tak tylko teoria he he...
    @Ryba - jak masz już takie cacko to chcesz z niego wycisnąć co się da. Dlatego ja akurat zaplanowałem rozbudowę na raty. Po roku wymieniłem pamięć na najszybszą jaką obsługuje płyta, dodałem dysk SSD który jest teraz systemowym a HDD jest tylko archiwum z danymi. Grafika (GF 560 Ti) na razie wystarcza, a gdy zacznie utykać dokupię drugą i połączę je mostkiem w system SLI. Będzie znowu spokój na jakiś czas.

    Rozumiem o co ci chodzi, bo tez siedzę godzinami i sprzęt - niezależnie od tego co robię - ma być szybki, sprawny i robić szybko to co chcę. Więc aby maksymalnie przyspieszyć kompa, najtaniej i najprościej dodać mu jako C: dysk typu SSD. Ponieważ to dysk pamięciowy pracuje niesamowicie szybko. A to znacząco usprawnia wydajność ogólną. Ostatnio takie dyski bardzo staniały. Optymalnym cenowo i pojemnościowo jak dla dla mnie na Win7-64 jest 128 GB.
    Dodam, że gdy teraz puszczam jakąś gierkę np. sprzed roku, to nie zdążę przeczytać tekstu gdy pasek postępu kończy wczytywanie misji. To jest kosmos i tego trzeba po prostu spróbować...
    Odpowiedz z cytatem  
     

  9. #9 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Ryb@
    Guest
    hm, ja do sprzętu zamierzam ogólnie od razu dokupić pamięc, tak aby było max, czyli 32GB.
    Co do dysku, to.. mam rozumieć, że najlepiej dokupić jakiś mniejszy (SSD) pod system i go dołożyć, a ten dysk w kompie po prostu pod własne pliki/gry/filmy/czy uj wie co,. wykorzystywać, tak?
    Jest dla mnie zrozumiałe, że za jakiś, na pewno "bliższy" czas, niż przypuszczam, chociażby grafa.. będzie nie taka, aby wystarczyć na daną grę, ale.. ja w sumie nie gram, czasami włączę Counter Strike Source i tyle.. to też na gry, to ten komputer najmniej mi jest potrzebny. Grunt, to aby zapierdalał, jak pracuje na programach.
    Wnioskując po Waszych opiniach i nie patrząc na to, że za 2/3 lata, najnowsza gra pod względem grafy będzie mi siadać.. to komp pod prace, normalne przeglądanie neta, czy innego świństwa.. będzie sprawował się jak czołg, w terenie niekorzystnym dla osobówek, tak?
    Odpowiedz z cytatem  
     

  10. #10 Odp: Komputer Stacjonarny 
    Donator
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    72
    Podziękował/a
    1,046 razy
    0 podziękowań za 0 postów
    Siła reputacji
    18
    Wiesz co? Powoli zaczynam się gubić, o co ci w końcu chodzi. Spytałeś co to jest za sprzęt. Dostałeś pełne opinie, dużo informacji. Już wiesz że to maszynka typu zasuwająca i to marzenie przynajmniej 50% graczy. Staramy ci pomóc, a ty teraz jedziesz z jakimś czołgiem i osobówkami? Zadawaj konkretne pytania a nie jakieś z dupy wzięte porównania, bo nikt oprócz ciebie tego nie łapie chyba...

    BTW1. Zastosowanie pamięci 32 GB ma sens tylko wtedy, gdy obrabiasz bardzo duże grafy, fotki lub robisz renderingi. Do każdych innych zastosowań, łącznie z graniem, 8 GB w zupełności wystarczy. Poza wielkością bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego RAM-u do danej płyty. Może być tak, że komp z mniejszym ale dobranym ramem będzie chodził lepiej niż z większym, ale niewłaściwym.
    BTW2. Wiele obecnych aplikacji używa procesora karty graficznej do wspomagania pracy (np. obróbka filmów), więc tego typu sprzęt bardzo dobrze sprawdza się także w zastosowaniach innych niż granie. No i nie zapomnij, że najwyższą jakość obrazu uzyskasz w rozdzielczości natywnej monitora. Więc od niego też dużo zależy.
    BTW3. Co do tego osławionego "siadania" grafy pod gry... Wiele z takich tekstów na forach to puste pieprzenie. Ludzie zamiast douczyć się, poczytać walą od razu opiniami jak rzeczoznawcy, bo pograli sobie w parę gierek i już zjedli rozumy świata.
    Nie słuchaj tak pochopnie niektórych opinii napalonych graczy, bo są tacy którym i najnowszy sprzęt to za mało. Poza tym poziom wiedzy wielu amatorów gier jest czasem bardzo płytki i podstawowy, co widać nawet na tym forum, gdy męczą się z instalkami gier.
    I na koniec - w necie jest wielu życzliwych ludzi, którzy mogą pomóc. Robią to bezinteresownie, ale miło jest gdy ktoś doceni włożony czas i wiedzę używając jednego magicznego słowa.
    Odpowiedz z cytatem  
     

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Informacje o wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zobacz tagi

Bookmarks
Bookmarks
Uprawnienia umieszczania postów
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •