Składniki na ciasto na I placek , trzeba upiec takie 3 :
2 jaja
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 szklanki m±ki
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
Krem
1 litr ¶mietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie ¶mietany-fix
Polewa
2/3 kostki "KASI"
1 szklanka cukru
2,5 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:
Jajka utrzeć z cukrem na biał± masę. Dodać masło, stopniowo m±kę, sodę, jagody, kakao i mleko. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy i wstawić na 40-50 min do piekarnika na 180 st. C. (ja całe ciasto robię w melakserze
Krem
Dobrze schłodzon± ¶mietankę ubić i osłodzić.
Polewa
Masło rozpu¶cic w rondelku, dodać kakao i cukier i dobrze rozpu¶cić.
Kiedy ciasto się upiecze, przekrój je w poprzek. Spód włóż z powrotem do blachy i wyłóż na niego cał± ubit± ¶mietankę, następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta i na cało¶c wylej polewę. Wstaw do lodówki na ok 40 min., aby czekolada stężała i można już je¶ć! Pychotka