Wątek: Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
  1. #1 Ziemniaki zapiekane z parmezanem 
    Pozytywnie zakręcona

    Awatar Limonka
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    249
    Podziękował/a
    668 razy
    118 podziękowań za 40 postów
    Siła reputacji
    57
    Składniki

    - 6 średnich ziemniaków
    - 3 łyżki roztopionego masła
    - 1/2 filiżanki drobno startego parmezanu
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    - posiekany szczypiorek

    Wykonanie :


    Podgrzać piekarnik do 220° C
    Wysmarować 1 łyżką masła okrągłą formę o średnicy 20-22 cm.
    Obrane ziemniaki pokroić w 0,5 mm plasterki .
    Do ziemniaków dodać 2 łyżki roztopionego masła, sól i pieprz, dobrze wymieszać (najlepiej rękami)
    Układać ziemniaczane plasterki w foremce około 6 – 7 warstw, posypując każdą parmezanem.
    Każdą warstwę można posypywać ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami, np. estragonem, tymiankiem, pietruszką, rozmarynem lub drobno posiekanym czosnkiem.

    Zapiekać około 60 minut, lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
    Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Pociąć na 4 – 6 porcji.
    Podawać z mięsem lub z zieloną sałatą.
    Odpowiedz z cytatem  
     

  2. 2 użytkowników podziękowało użytkownikowi Limonka za ten post:

    LostBoy (13-10-12), marcin71 (31-05-12)

Informacje o wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zobacz tagi

Bookmarks
Bookmarks
Uprawnienia umieszczania postów
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •