Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 filiżanki drobno startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- posiekany szczypiorek
Wykonanie :
Podgrzać piekarnik do 220° C
Wysmarować 1 łyżką masła okrągłą formę o średnicy 20-22 cm.
Obrane ziemniaki pokroić w 0,5 mm plasterki .
Do ziemniaków dodać 2 łyżki roztopionego masła, sól i pieprz, dobrze wymieszać (najlepiej rękami)
Układać ziemniaczane plasterki w foremce około 6 – 7 warstw, posypując każdą parmezanem.
Każdą warstwę można posypywać ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami, np. estragonem, tymiankiem, pietruszką, rozmarynem lub drobno posiekanym czosnkiem.
Zapiekać około 60 minut, lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pociąć na 4 – 6 porcji.
Podawać z mięsem lub z zieloną sałatą.