Wątek: Zapiekane nalesniki z feta i szpinakiem

Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
  1. #1 Zapiekane nalesniki z feta i szpinakiem 
    Pozytywnie zakręcona

    Awatar Limonka
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    249
    Podziękował/a
    668 razy
    118 podziękowań za 40 postów
    Siła reputacji
    57
    wiem ze nie wszyscy lubią szpinak jednak trzeba go wlasciwie doprawic i jest pyszny oraz zdrowy wiec polecam nalesniki z farszem szpinakowo - fetowym , Szpinak bardzo lubi sie z serem feta...

    Składniki na naleśniki :


    500 ml mleka,
    250 g mąki,
    2 jajka,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    szczypta soli,
    szczypta proszku do pieczenia.

    Składniki na farsz:


    500 g mrożonego szpinaku,
    200 g sera typu feta,
    2 ząbki czosnku,
    gałka muszkatołowa,

    dodatkowo do zapieczenia :


    2 cebule,
    100 g żółtego sera,
    łyżka masła.
    pieprz.

    Wykonanie

    Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na około pół godziny. Następnie usmażyć 8 naleśników.

    Szpinak podgrzać, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i gałka muszkatołową. Odstawić by nieco przestygło. Do letniej masy dodać pokruszoną fetę.

    Cebule pokroić pół talarki i lekko zeszklić na maśle.

    Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon i układać w nasmarowany tłuszczem naczyniu żaroodporny, posypać lekko zrumienioną cebulą i startym żółtym serem. Zapiekać około 15-20 min w 180°C na złoty kolor.
    Odpowiedz z cytatem  
     

  2. 2 użytkowników podziękowało użytkownikowi Limonka za ten post:

    El-Polako (06-01-12), stanley1979 (21-01-12)

Informacje o wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zobacz tagi

Bookmarks
Bookmarks
Uprawnienia umieszczania postów
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •