wiem ze nie wszyscy lubią szpinak jednak trzeba go wlasciwie doprawic i jest pyszny oraz zdrowy wiec polecam nalesniki z farszem szpinakowo - fetowym , Szpinak bardzo lubi sie z serem feta...
Składniki na naleśniki :
500 ml mleka,
250 g mąki,
2 jajka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia.
Składniki na farsz:
500 g mrożonego szpinaku,
200 g sera typu feta,
2 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa,
dodatkowo do zapieczenia :
2 cebule,
100 g żółtego sera,
łyżka masła.
pieprz.
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na około pół godziny. Następnie usmażyć 8 naleśników.
Szpinak podgrzać, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i gałka muszkatołową. Odstawić by nieco przestygło. Do letniej masy dodać pokruszoną fetę.
Cebule pokroić pół talarki i lekko zeszklić na maśle.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon i układać w nasmarowany tłuszczem naczyniu żaroodporny, posypać lekko zrumienioną cebulą i startym żółtym serem. Zapiekać około 15-20 min w 180°C na złoty kolor.