Wątek: Właściwości miodu

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
  1. #1 Właściwości miodu 
    Pozytywnie zakręcona

    Awatar Limonka
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    249
    Podziękował/a
    663 razy
    118 podziękowań za 40 postów
    Siła reputacji
    57
    Miód cenniejszy niż cukier


    Ponad 99,8% cukru to sacharoza, cukier buraczany, który musi być przez organizm rozłożony na glukozę i fruktozę, następnie wchłonięty do krwi.

    W miodzie 80% składu to glukoza i fruktoza wchłaniane do krwi bez procesu trawienia.

    W miodzie stwierdzono zawartość 21 pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan i inne. Miód zawiera związki czynne biologicznie, enzymy, inhibiny, kwasy organiczne.
    Ma działanie lecznicze profilaktyczne, bakteriostatyczne, odtruwające.

    Dawki kuracyjne miodu


    Spożywanie miodu jest zalecane według następujących dawek:
    -niemowlęta 7 gram dziennie
    -dzieci do 16 lat 10-50 gram dziennie
    -dorośli 50-100 gram dziennie
    Łyżka miodu to około 20 gram.
    Łyżeczka miodu to około 10 gram.

    Przechowywanie miodu


    Optymalne warunki przechowywania miodu to: temperatura 10-14 stopni C, brak światła, szczelne opakowania. Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie. Światło działa rozkładowo na inwertazę. Miód nie zamknięty jako bardzo hydroskopijny, wchłania wodę i zapachy z powietrza. Może to być przyczyną fermentacji miodu.


    Czy miód skrystalizowany jest dobry?


    Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem fizycznym. Miód jest roztworem glukozy, fruktozy i innych składników w wodzie. Zawartość wody nie przekracza 20 procent. Tak stężony roztwór cukrów prostych musi skrystalizować, wcześniej lub później. Miód z dużą zawartością glukozy krystalizuje szybciej. Krystalizacja miodu jest dość wolna w zamkniętych, nie otwieranych słoikach.
    Otwarcie opakowania, wybieranie miodu umożliwia osiadanie maleńkich drobin kurzu na powierzchni miodu. Jakiekolwiek obce cząsteczki w miodzie wywołują powstawanie pierwszych kryształków. Następnie kryształki rozrastają się w całej objętości miodu. Mieszanie miodu przyspiesza proces.
    Aby upłynnić skrystalizowany miód należy wstawić słoik z miodem do wody o temperaturze 40 stopni C. i utrzymywać taką temperaturę.

    Czy miód dodawany do gorącej herbaty traci wszystkie swe dobroczynne właściwości?


    Nie, osłabia się tylko aktywność części składników, lepiej odczekać chwilę i dodawać miód do niezbyt gorącej herbaty.


    CDN......
    Ostatnio edytowane przez Limonka ; 12-09-11 o 21:42 Powód: ,
    Odpowiedz z cytatem  
     

Informacje o wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zobacz tagi

Bookmarks
Bookmarks
Uprawnienia umieszczania postów
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •