Składniki :1 paczka biszkoptów (na spód tortownicy do wyłożenia)
1 duża puszka brzoskwiń lub inne owoce sezonowe ( zamiennie używam truskawki albo banany )
700 g serka waniliowego (może być Danio)
250 ml śmietany kremówki ( 30 % )
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki (czubate) żelatyny
1 galaretka owocowa do polania na wierzchu ( np. agrestowa , pomarańczowa )
Wykonanie :
Tortownicę wykładamy folią aluminiową (by nic nie wyciekło), na dnie układamy biszkopty. Na nich układamy pokrojone na kawałki brzoskwiń.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę mikserem i dosypujemy cukru pudru dalej ubijając aż zrobi się bita śmietana .Po krótkim miksowaniu dodajemy serek waniliowy stale miksując. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i gdy troszkę przestygnie powoli wlewamy do masy serowej miksując na wysokich obrotach. Gotową masę wlewamy do przygotowanej tortownicy i całość wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na wierzchu pozostałe brzoskwinie pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. owocową. Ja zawsze daję mniej wody niż na opakowaniu do galaretki aby była bardziej ztężała i lepiej się ciasto kroiło. Ponownie wkładamy całość do lodówki na 1-2 godziny.