Oto kilkanascie ziół i przypraw , którym warto poswiecic uwage:
Anyż
Bazylia
Cebula
Chilli
Cynamon
Czarnuszka
Cząber
Czosnek
Estragon
Gałka
muszkatołowa
Gorczyca
Goździki
Imbir
Jałowiec
Kapary
Kardamon
Kminek
Koperek
Kolendra
Kurkuma
Liść laurowy
Lubczyk
Majeranek
Mięta
Natka pietruszki
Oregano
Papryka
Pieprz
Rozmaryn
Szafran
Szałwia
Tymianek
Wanilia
Ziele angielskie
Anyż
Zastosowanie
W kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Mozna aromatyzowac nim kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.
Ciekawostki
Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.
Pobudza apetyt, reguluje trawienie.
U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe.
Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.
Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.
Dojrzałe i wysuszone owoce powinny być zbierane pomiędzy lipcem a sierpniem.
Bazylia
Zastosowanie
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Ciekawostki
Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom.
Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach.
Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii.
Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.
Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.
Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król).
Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli.
Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.
Najkorzystniejszy termin zbioru bazylii to lipiec, a następnie wrzesień.
Cebula
Cebula jest źródłem: olejków lotnych, witamin (witaminy z grupy B, witaminy E, PP, C), pektyn, białka, składników mineralnych (miedź, siarka, cynk, żelazo, wapń, fosfor), glikozydów flawonowych.
Zastosowanie
Cebula granulowana ma zastosowanie do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek, potrawy kuchni greckiej, meksykańskiej, chińskiej, indyjskiej.
Ciekawostki
Cebula jest skuteczna w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Równocześnie poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, działa przeciwko zaparciom, reguluje zaburzoną równowagę sodowo - potasową, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi.
Jest skutecznym środkiem moczopędnym.
Nie należy jej jednak nadużywać w przypadku schorzeń nerek, wątroby, żołądka.
Cebula pobudza wydzielenie śluzu w górnych i dolnych drogach oddechowych, ułatwiając ich oczyszczenie z drobnoustrojów.
Spożycie cebuli również obniża poziom cholesterolu.
Chilli
Właściwości
Chilli zawiera witaminy (C, z grupy B, beta-karoten) a także pektyny.
Zastosowanie
Przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych (opartych na drobiu i wołowinie), ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów. Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą i kalafiorem.
Ciekawostki
Najostrzejsza odmiana chilli zwana jest habanero - są to papryczki w kształcie kulki, pochodząca z Półwyspu Jukatan (Meksyk) i wysp karaibskich.
Dzięki zawartej w nasionkach i włókienkach alkaloidowi kapsycynie chilli. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka.
Chilli przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
W latach dwudziestych węgierski biochemik rozpoczął nad nią badania. Wkrótce też wyodrębnił z niej kwas askorbinowy - popularną witaminę C.
Po użyciu chilli umyć ręce, bowiem dotknięcie ręką, na której jest odrobina przyprawy (może ona utkwić np. pod paznokciami), oczu lub nosa, może spowodować łzawienie oczu lub uczucie pieczenia (a nawet duszenie się, gdy przyprawa dostanie się do gardła). Należy uważać także, by nie "rozpylić" przyprawy w powietrzu, gdyż podrażni ona nasze oczy i nos.
Wchodzi w skład curry.
Jest wspaniałą rośliną dekoracyjną, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.
Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie dużych jej ilości wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie złowrogą moc rzucania czarów na innych ludzi. Niektórzy Indianie meksykańscy do dziś czczą bogów chile, opiekujących się uprawą ostrej papryki.
cdn...