Wątek: Przyprawy i zioła w naszej kuchni

Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
  1. #1 Przyprawy i zioła w naszej kuchni 
    Pozytywnie zakręcona

    Awatar Limonka
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    249
    Podziękował/a
    668 razy
    118 podziękowań za 40 postów
    Siła reputacji
    57
    Oto kilkanascie ziół i przypraw , którym warto poswiecic uwage:


    Anyż
    Bazylia
    Cebula
    Chilli
    Cynamon
    Czarnuszka
    Cząber
    Czosnek
    Estragon
    Gałka
    muszkatołowa
    Gorczyca
    Goździki
    Imbir
    Jałowiec
    Kapary
    Kardamon
    Kminek
    Koperek
    Kolendra
    Kurkuma
    Liść laurowy
    Lubczyk
    Majeranek
    Mięta
    Natka pietruszki
    Oregano
    Papryka
    Pieprz
    Rozmaryn
    Szafran
    Szałwia
    Tymianek
    Wanilia
    Ziele angielskie


    Anyż



    Zastosowanie

    W kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Mozna aromatyzowac nim kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.

    Ciekawostki

    Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.

    Pobudza apetyt, reguluje trawienie.

    U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe.

    Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.

    Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.

    Dojrzałe i wysuszone owoce powinny być zbierane pomiędzy lipcem a sierpniem.

    Bazylia


    Zastosowanie

    Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.


    Ciekawostki


    Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom.

    Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.

    Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach.

    Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii.

    Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.

    Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.

    Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.

    Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król).

    Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli.

    Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.

    Najkorzystniejszy termin zbioru bazylii to lipiec, a następnie wrzesień.

    Cebula



    Cebula jest źródłem: olejków lotnych, witamin (witaminy z grupy B, witaminy E, PP, C), pektyn, białka, składników mineralnych (miedź, siarka, cynk, żelazo, wapń, fosfor), glikozydów flawonowych.


    Zastosowanie

    Cebula granulowana ma zastosowanie do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek, potrawy kuchni greckiej, meksykańskiej, chińskiej, indyjskiej.

    Ciekawostki

    Cebula jest skuteczna w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Równocześnie poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, działa przeciwko zaparciom, reguluje zaburzoną równowagę sodowo - potasową, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi.

    Jest skutecznym środkiem moczopędnym.

    Nie należy jej jednak nadużywać w przypadku schorzeń nerek, wątroby, żołądka.

    Cebula pobudza wydzielenie śluzu w górnych i dolnych drogach oddechowych, ułatwiając ich oczyszczenie z drobnoustrojów.

    Spożycie cebuli również obniża poziom cholesterolu.

    Chilli


    Właściwości

    Chilli zawiera witaminy (C, z grupy B, beta-karoten) a także pektyny.
    Zastosowanie
    Przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych (opartych na drobiu i wołowinie), ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów. Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą i kalafiorem.


    Ciekawostki

    Najostrzejsza odmiana chilli zwana jest habanero - są to papryczki w kształcie kulki, pochodząca z Półwyspu Jukatan (Meksyk) i wysp karaibskich.

    Dzięki zawartej w nasionkach i włókienkach alkaloidowi kapsycynie chilli. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka.

    Chilli przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.

    W latach dwudziestych węgierski biochemik rozpoczął nad nią badania. Wkrótce też wyodrębnił z niej kwas askorbinowy - popularną witaminę C.

    Po użyciu chilli umyć ręce, bowiem dotknięcie ręką, na której jest odrobina przyprawy (może ona utkwić np. pod paznokciami), oczu lub nosa, może spowodować łzawienie oczu lub uczucie pieczenia (a nawet duszenie się, gdy przyprawa dostanie się do gardła). Należy uważać także, by nie "rozpylić" przyprawy w powietrzu, gdyż podrażni ona nasze oczy i nos.

    Wchodzi w skład curry.

    Jest wspaniałą rośliną dekoracyjną, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.

    Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie dużych jej ilości wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie złowrogą moc rzucania czarów na innych ludzi. Niektórzy Indianie meksykańscy do dziś czczą bogów chile, opiekujących się uprawą ostrej papryki.

    cdn...
    Ostatnio edytowane przez Limonka ; 06-10-11 o 23:24 Powód: ,
    Odpowiedz z cytatem  
     

Informacje o wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zobacz tagi

Bookmarks
Bookmarks
Uprawnienia umieszczania postów
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •