1. Tłuszcz nie będzie pryskał, gdy patelnię przetrzemy watką nasączoną octem.
2. Ryż nie rozgotuje się i zachowa śnieżną biel, jeżeli dodamy do wody kilka kropel soku z cytryny.
3. Aby natka pietruszki, koperek zachowały dłużej świeżość należy wstawić je do wody z odrobiną soli.
4. Aby zwiędła sałata i zioła odzyskały swą jędrność, należy je włożyć do zimnej wody z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej.
5. Kluski nie rozpadną się podczas gotowania jeśli dodamy do wody sporą łyżeczke mąki ziemniaczanej.
6. Jeśli przed wyciśnięciem soku cytrynę włożymy na 10-15 minut do gorącej wody - wyciśniemy z niej dużo więcej soku.
7. Kurczaka pieczemy odpowiednio do jego wagi jeśli np wazył 1 kg pieczemy 1 godzinę jeśli ważył 1,5 kg pieczemy 1,5 godziny itd.
8. Aby przecięta cebula zachowała świeżość należy zwinąć j w folię spożywczą.
9. Jeśli do pojemnika z chlebem włożymy obrane jabłko lub surowego ziemniaka, pieczywo dłużej zachowa świeżość.
10. Starte lub drobno poszatkowane jabłka, gruszki, banany selery nie ściemnieją jeśli skropimy je sokiem z cytryny.
11. Schab będzie soczysty, jeżeli przed pieczeniem sparzymy go wrzątkiem
12. Aby ryba nie rozpadła sie podczas obracania na patelni, do tłuszczu należy dodać trochę soku z cytryny.
13. Jeden roztarty listek lubczyku poprawi smak nawet najbardziej mdłej zupy.
14. Tłuczek do mięsa warto zwilżyć woda wtedy mięso sie nie przyklei.
15. Aby kawa nabrała bardziej wykwintnego smaku należy dodać do niej szczyptę gorzkiego kakao.
16. Papryke przeznaczona do pieczenia warto przetrzeć ściereczką nasączoną wodą z octem lub skropić octem winnym wtedy nie zgorzknieje.
17. Tłuszcz nie będzie pryskał z patelni jeśli dodamy do niego szczyptę soli.
18. Aby szybko rozmrozić zamrożoną rybe nalezy zalać ją mlekiem lub wodą mineralną.
19. Aby z pękniętego jajka podczas gotowania nie wypłynęło białko,należy do wody dodać łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
Porady pochodza z ksiazki pt. ''kuchnia polska'' Małgorzaty Caprari.