Mniszek lekarski uznawany jest bowiem przez zielarzy za jedno ze skuteczniej działających ziół a oto pare przepisów z tego nie docenianego " chwasta "
Mało kto wie ,że - łagodnie leczy zmiany chorobowe w jamie ustnej oraz w nieżytach oskrzeli i gardła - do likwidacji tych schorzeń stosuje się syrop z kwiatów mniszka: zebrane główki kwiatowe porządnie się przetrzepuje (by usunąć przebywające w nich czarne, małe żuczki i mszyce), spłukuje wodą, lekko osusza na ręczniku i pakuje do wyparzonego słoika niezbyt grube warstwy kwiatów przesypane zwykłym cukrem. Surowiec maceruje się przez kilka godzin. Powstały syrop popija się kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.
Miód z mniszka lekarskiego
To świetny substytut miodu pszczelego, a tak samo jak ten z ula, zawiera wiele cennych składników i ma właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Miód z mniszka lekarskiego skutecznie leczy chrypkę, kaszel, warto go podawać przy przeziębieniu.
Składniki:
- 250-300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego
- 2-3 całe cytryny
- 1 kg cukru
- 1/2 l wody
sposób przygotowania:
Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu do uzsykania gęstego syropu. Miód z mniszka lekarskiego przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.
Miód z mniszka lekarskiego cudownie sprawdza się jako środek do słodzenia herbaty oraz jako dodatek do słodkich kanapek czy deserów.