Składniki:
łosoś świeży, filety ok 300 g
3 spore garście liści świeżego szpinaku
cytryna/limonka
imbir
papryczka chili
3 średniej wielkości ząbki czosnku
kilka pomidorków koktailowych
sól, pieprz
dobrej jakości oliwa z oliwek
kilka listków świeżej mięty/ kolendra też świetnie pasuje
Wykonanie:
Ryba: Łososia należy umyć i dokładnie osuszyć, pokroić filet (jeżeli jest duży) na dwa kawałki. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Położyć łososia na folii aluminiowej, doprawic solą i pieprzem oraz wycisnąc ćwiartkę cytryny. Zamknąć szczelnie w folii i wstawic do piekarnika na ok 30 minut. Obok wstawić luzem kilka pomidorków koktailowych opruszonych solą.
Szpinak:
Liście szpinaku dokładnie umyć z piachu, osuszyć. Pokroić drobno 2 ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyzki oliwy z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i szpinak ( całe liście). Smażyc dotąd aż liście zwiędną i zrobią sie ciemniejsze. Doprawić solą. I natychmiast zdjąć z ognia. Smażenie krótko szpinaku pozwoli mu zachować przyjemną konsystencję
Sos do polania ryby:
Wyciśnąc do miseczki ząbek czosnku, zetrzeć 2 cm świeżego imbiru, pokroić bardzo drobno małą papryczkę chili, wycisnąc sok z połowy cytryny ( polecam limonkę jak ktos ma pod ręką), dodać kilka poszatkowanych listków mięty, i wlać oliwę z oliwek ok 5 łyzek. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki
Sposób podania: Ułożyć na talerzu najpierw usmażony szpinak, na to łososia, w okól pomidorki i polać wszystko aromatycznym sosem SMACZNEGO!