Składniki
z tej porcji wychodza ok 4 kotlety:
½ małego kalafiora
3 średnie ziemniaki
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, cukier
ulubione zioła (u mnie przyprawa grill ziolowy z prymata )
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie
Kalafiora oczyścić, włożyć do garnka, , dodać 1 płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru Ugotować, ale tak, żeby nie był zbyt miękki ok 15 min
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kalafiora i ziemniaki odcedzić, przełożyć do miski, utrzec na puree
Gdy warzywa ostygną dodać koperek, kaszę manną i bułkę tartą (jajko nie jest konieczne, bo masa ładnie się lepi). Wyrobić łyżką na jednolitą masę, jeśli masa jest zbyt luźna dodać jeszcze łyżkę bułki tartej. Z masy uformować 4 kotlety (wcześniej dłonie zanurzyć w zimnej wodzie – kotlety będę się lepiej formować).
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoto z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.