Wątek: Grzaniec piwny

Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
  1. #1 Grzaniec piwny 
    Pozytywnie zakręcona

    Awatar Limonka
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    249
    Podziękował/a
    668 razy
    118 podziękowań za 40 postów
    Siła reputacji
    57
    Składniki:
    1 piwo ½ l, dobre jest np. Królewskie, Kasztelan
    1 ziarenko czarnego pieprzu
    2-3 goździki
    cynamon - optycznie tyle co goździków
    szczypta gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki kardamonu
    szczypta cukru waniliowego
    miód 1-2 łyżki - najlepszy jest spadziowy ze spadzi iglastej, ale inny też się nada np. wielokwiatowy, gryczany; Moździerz potrzebny jest do ubicia tego wszystkiego na proszek (oprócz imbiru, jeśli jest w proszku, bo jeśli w kłączach to trzeba troszkę utrzeć na tarce), najlepiej stosować przyprawy w całości, bo mielone szybko tracą aromat.

    Przygotowanie:


    Wszystko po ubiciu na proszek trzeba wrzucić do garnka, zalać piwem i podgrzewać na MAŁYM ogniu, nie może się to to zagotować.
    Jak się podgrzeje, ale nie ZAGOTUJE, dodaje się miód, na końcu, nie podczas podgrzewania . Rozlać do garnka . Jeśli ktoś jest wyjątkowym hardcoreowcem i chce się rozpuścić i poczuć mocniejszego kopa to można też do tego, już po wyłączeniu gazu, dodać jeden MAŁY kieliszek rumu ciemnego, albo brandy, tudzież koniaku. Ja osobiście wolę bez wzmocnień, ale to juz jak kto woli.
    Odpowiedz z cytatem  
     

  2. Jeden użytkownik podziękował użytkownikowi Limonka za ten post:

    oldmblo (04-04-12)

Informacje o wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zobacz tagi

Bookmarks
Bookmarks
Uprawnienia umieszczania postów
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •