Składniki :
8 strąków papryki
15 dag ryżu ( 1 woreczek )
20 dag mięsa mielonego
50 dag pieczarek
2 cebule
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Paprykę umyć , odciąć kapelusze , oczyścić z gniazd nasiennych nie uszkadzając strąków.
Ugotować ryz na sypko, pieczarki i cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju ( najpierw cebulke a potem dodac pieczarki i króciutko poddusić ).
Następnie dodac mięso, ryż , doprawić sola i pieprzem i dusić około pół godziny.
Ciepłym farszem nadziać strąki papryk, posmarowa z zewnątrz olejem, owinąć dokładnie folią aluminiową i piec na ruszcie oko o 30 minut. Albo w piekarniku w temp 180 stopni ok 20 min, aż papryczki zmiękną