Który system operacyjny jest najlepszy Twoim zdaniem?
Za najlepsze uzasadnienie wyboru 10 pkt reputacji
Wyboru dokona specjalne komisja
Windows 98
Windows 2000
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Linux
Mac
Inny
|
już jakiś czas bawię się kompem i troszkę testowałem
wybieram XP na tle konkurencji chyba jest jedynym słusznym wyborem
win 98 i 2000 to systemy już przestarzałe a za czasów swojej świeżości wielu narzekało
trudne procesy instalacji nie zapomniane blue screeny i wiele innych bugów narobiły sobie wrogów
vista podobnie ja poprzednie wymienione miała swoje 5 min dopóki nie dostała się na stałe użytkownikom, piękne screeny i krótkie filmiki zapowiadały rewolucje a wyszło badziewnie i denerwująco wiele rzeczy nie działało, system mulił (nie tylko przez siebie samego ale tez przez producentów sprzętu którzy aby sprzedać oszukiwali konsumentów że dany komputer pociągnie system, znany Vista ready) nie wspominając o wersji premium do której miały być dołączane super dodatki a jakich nie było prawie wcale.
podsumowując badziew
siódemki jeszcze nie testowałem najpierw muszę zmienić sprzęt. ale wiele osób chwiali choć ja do pełnej opinii muszę jeszcze poczekać, zobaczymy co będzie jak pierwszy szok minie i ile bugów znajda komputerowi grzebacze.
Linux - testowałem już różne dystrybucje tego systemu - Mandrive, odmiany Ubuntu, open susa itd. system sam w sobie ciekawy choć coś mu jeszcze brakuje, na przykład chciałem parę tyg temu skonfigurować połączenie z dialogiem pod najnowszym Ubuntu i mimo wielu prób i grzebania po forach nijak nie mogłem. trzeba dożo się naszukać i ciągle próbować by coś tam ustawić jak się chce ale ciągle będę wracał do tego systemu możne wreszcie będzie dział jak Windows czyli prosto i bez problemu
Mac najmniej popularny system w Polsce sam nie widziałem u nikogo i nie miałem u siebie.
ale jakoś nie bardzo pasuje mi polityka apple kupujesz kompa i system , płacisz ciężką kasę bo przecież o wiele droższy od podobnego PC a mimo to nic nie możesz w nim zrobić spróbuj coś tam pogrzebać w sofcie nie tak jak to sobie licencja życzy a jak ci się zjeb**ie to nici z gwarancji. ee już wole zawodnego PC z wiecznie padającym choć znanym Windowsem
na koniec XP od lat cieszy się popularnością. dorobiono do niego chyba tysiące dodatków zmieniających go w ciągle świeży system. tak już przejrzany ze nawet na najdziwniejszy problem znajdzie się pomoc. system działający praktycznie na każdej platformie no porostu chyba najlepszy ;]
Ostatnio edytowane przez tygrys ; 21-01-10 o 16:10
Ja za najlepsze dystrybucje uważam Debiana ale czasami też korzystam z Win XP jak mi coś potrzeba.
wybrałem xp, ponieważ jest prosty w obsłudze, łatwo się w nim odnaleźć. Nie zajmuje dużo miejsca na dysku. Interfejs nie jest zły. Nie ma większych problemów z aplikacjami, ponieważ wszystkie były pisane właśnie pod ten system. Często starsze wersje programów nie są kompatybilne z nowszymi Windowsami, a o Linusie już nie wspomnę. Wiadomo każdy system ma swoje wady i zalety. Linux jest darmowy ale większość programów nie działa na nim. Chociaż dla chcącego nic trudnego.
Ja wybrałem Windows 7. Jest on dużo stabilniejszy od Visty i poprzedników 95,98,2000. Nie dorównuje stabilnością chyba tylko XP ale za to ma w pełni działającą i kompatybilną z aplikacjami 32 bitowymi wersje 64 bitową która z racji wykorzystywania aplikacji Cad, Cam i podobnych jest dla mnie bardzo przydatna szczególnie z racji 8Gb ram na PC. XP bardzo fajny, bardzo stabilny jednakże już dość starawy i nie ma całkowicie sprawnej wersji 64 bit.
Linux. Darmowy, bardzo stabilny chyba najbardziej, całkowicie konfigurowalny i modyfikowalny jednakże mnogość dystrybucji i częsty brak kompatybilności między nimi oraz co dla mnie najważniejsze brak AutoDesk'a oraz Ansysa na Linuksa całkowicie go dla mnie dyskwalifikuje. Dla wielu osób przeszkodą może też być brak wsparcie DirectX przez co nie działa na nim większość gier a jednak masa użytkowników to gracze.
Mac'a nie testowałem a open Solaris to tak jak linux dla mnie.
XP, nie miałem jeszcze okazji działać na Windows 7 więc nie wiem.
Brakuję jeszcze mi tu Windows'a 3.11 który jest najlepszy
Wyniki ankiety:
I miejsce: Windows XP
II miejsce: Windows 7
III miejsce: Linux
Za najlepsze uzasadnienie nagrody otrzymują:
stojank 5 pkt
erwin008 5 pkt
Dziękujemy wszystkim za udział w głosowaniu
« Poprzedni wątek | Następny wątek » |
Informacje o wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątekAktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości) |
Tagi dla tego wątku |